YALOVA BAROSU TAVLA TURNUVASI KURALLARI
Tarih: 9.06.2023| Okunma Sayısı: 608

YALOVA BAROSU TAVLA TURNUVASI KURALLARI

1. BAŞLANGIÇ

Yalova Barosu tavla turnuvasının öncelikli kuralı sportmenliktir. Sportmenlik dışı davranışlarda bulunan, kuralları maç kazanma hırsıyla ve kötü niyetle centilmenlik dışında kullanan oyuncular ilerleyen turlarda turnuvalara kabul edilmeyebilirler.

İlk defa turnuvaya katılan, vidolu(küp’lü) tavla, saatli maç vs. gibi uygulamalarla daha önce karşılaşmamış olan oyunculara eski oyuncuların toleranslı yaklaşmaları beklenmektedir.

2- GENEL ÖZELLİKLER

A) Turnuva, turnuva direktörü tarafından yönetilir.

B) Turnuvaya katılımlar, oyuncunun Yalova Barosu’na bildirimiyle gerçekleşir. Turnuvaya katılım sağlanabilmesi için, oyuncunu Yalova Barosu’na kayıtlı avukat veya stajyer avukat ve avukat katibi olması şartı aranır.

3) YARDIMCI ARAÇLAR

Maç sırasında skor yazılan kağıt ve kalem dışında hiçbir mekanik veya yazılı araç kullanılamaz. Kulaklık takmak, zar kulesi kullanmak ve kamera ile çekim yapmak rakibin iznine bağlıdır. Oyuncu izin verdiği takdirde rakibi zar kulesini kullanabilir ama kendi kullanmak zorunda değildir. Mobil telefon ve tavla ile ilgili yazılımlar içeren elektronik cihazlar rakip veya direktörün talebi olduğunda derhal kapatılır ya da rahat ulaşılamayacak şekilde maç yapılan masanın uzak bir bölgesine konulur. Kamera vs. gibi elektronik cihazlarla kaydedilen ve internetten yayınlanan maçlarda oynayan oyuncuların mobil telefonları maç boyunca kapalı olmalıdır.

3- ÖN HAZIRLIKLAR

İlk tur kuraları çekildikten sonra oyunculara hangi masada oynayacakları ve rakiplerinin ismi bildirilir. Maçın başlama saatinde diğer maçlar başlamış olmasına rağmen rakibi gelmemiş olan oyuncu masayı terk etmeden beklemeye başlar. Maksimum 5 dakika içinde direktör ceza puanı uygulaması için talimat verecektir. Beş dakika içinde rakibi gelmeyen ve direktörün “rakipleri gelmeyenler skoru 1-0 güncellesin” anonsunu bekleyen oyuncu bu anonsun ardından skor tabelasını günceller ve beklemeye devam eder. Direktörün sırayla yapacağı anonslar sonunda skor 3-0 olur. Bu skordan sonra yapılacak anonsla birlikte maç bitmiş sayılır.

4- TERCİHLER

Maç başlamadan önce oyuncuların anlaşamaması halinde, oyun yönü seçimi, pul rengi seçimi, oturma tarafı seçimi her biri için ayrı ayrı zar atışı ile büyük atanın tercihi ile belirlenir. Masaya önce gelen oyuncu oturma tarafını seçme hakkına sahiptir.

5- OYUNUN OYNANIŞI VE YASAL OLMAYAN DURUMLAR

A) Rastgele Atışlar

Zarların amacı oyuncuların hamle yapacağı rastgele sayılar üretmektir. Geçerli zar atışı, 2 zarın zar kutusu içinde güçlü bir şekilde en az 3 kez sallanması ve zarların zar kutusundan birlikte çıkarak tavla yüzeyinde serbestçe yuvarlanacak şekilde belirgin bir yükseklikten atılmasından oluşur. Zarların kırık gelmesi halinde oyuncu zarları almadan önce durumu rakibine belirtmelidir. Her yeni oyunun başında iki oyuncu birer zar atar. Küçük zarı atan oyuncu, saati bekleme durumundan kurtarıp rakibinin süresini başlatır. Bunun üzerine de büyük zarı atan oyuncu hamlesini yapmaya başlar.

B) Geçerli Atış

Her 2 zar, tavlanın oyuncuya göre sağ yarısında, tavla yüzeyine paralel gelecek şekilde durmalıdır. Zarlar eğer tavlanın oyuncuya göre sağ yüzeyinde durmadıysa, yüzeye paralel de durmuş olsalar gele sayılırlar. (Örneğin pulun üstünde durmuş zar geçersizdir.) Geçersiz zar gelmesi halinde her iki zar tekrar atılır. Açılış zarlarında yalnızca zarı kırık gelen taraf zarını tekrarlar. Zarların bardağın içine konarak avuç ile bardağın yukarı aşağı 3 kere sallanmasından sonra tavlanın sağ bölümüne atılması ideal atış şeklidir. Atılan zarlardan birinin ya da ikisinin tavlanın zeminine düşmeden önce tavla dışındaki cansız bir nesneye çarpıp tavla zeminine düşmesi halinde gelen zar geçerlidir. Tavla dışına çıkan zar canlı bir nesneye çarpıp tekrar tavla zeminine dönerse zarlar geçersizdir. Oyuncuların kendi özel zar atma bardaklarını kullanmaları rakiplerinin iznine bağlıdır.

C) Hamle

Oyuncular hamlelerini açık bir şekilde yapmalı, pullarını oynatmak için tek ellerini kullanmalıdırlar. Kırık pulu olan oyuncu önce kırığını oyuna sokmalı, ardından hamlesine devam etmelidir. Zarların bulunduğu bölgede yer alan bir pul ile hamle yapacak oyuncu rakibini bilgilendirerek ilk önce zarları daha sakin bir bölgeye alır. Böylelikle hamle esnasında zarlara dokunup değişmesinin önüne geçilir. Oyuncu rakibin hamlesi sırasında hiçbir hareket yapmadan tavlaya, zarlara ve pullara dokunmadan sabit olarak beklemelidir. Rakip oyuncu saate basmadığı sürece sırasını bekleyen oyuncunun yapacağı her türlü hareket yasaktır. Hamle yapan oyuncu saate basmış ve sırayı rakip oyuncuya vermiş olmasına rağmen illegal bir hamle yaptığını fark ederse rakip zarları atmadan önce oyunu durdurarak illegal hamlesini düzeltebilir. Rakip zarları attıktan sonra illegal hamlenin düzletilip / düzeltilmemesi zarları atan oyuncunun inisiyatifine geçer. Turnuva direktörünün bu konuda bir yaptırımı olamaz. Centilmenlik kuralı gereği rakibinin illegal hamle yaptığını fark ettiği halde bunu söylemeyen ve özellikle tavlaya yeni başlayan oyuncuların kural acemiliğinden istifade etmeye çalışan oyunculara ilerleyen turnuvalarda yer vermemek Direktörün insiyatifindedir. İllegal hamlenin tespit edilmesi durumunda rakip oyuncu pul veya pulları ilk pozisyona getirerek hamlesini istediği gibi en baştan yapabilir. İllegal hamlenin uygun koşullarda tamamlanması diğer rakip tarafından istenemez.

E) Zarların Alınışı

Oyuncu kendine göre tavlanın sağ tarafına zarları atar. Gelen zara uygun olarak da hamlesini yapar. Hamlesini tamamlayan oyuncu saate basmadığı sürece hamlesini değiştirme hakkına sahiptir. Oyuncu saate basmadığı sürece rakip oyuncu oyun alanına elini sokamaz, pullara dokunamaz zarları alamaz. Rakibi illegal hamle yaptıktan sonra saate basmış ve sıra kendisine geçmiş oyuncu derhal saati bekleme moduna alarak kurallara aykırı illegal hamlenin düzeltmesini isteyecek ve rakibinin süresini tekrar başlatacaktır.

F) Zamanından Önce Yapılan Hareketler

Oyuncu hamlesini tamamlamadan (saate basmadan) rakibin zar atması halinde, hamlesini henüz tamamlamamış olan oyuncu, dilerse rakibin zarlarını geçerli sayar, dilerse zarları tekrar attırır. Oyuncu hamlesini tamamlamadan rakibi küpü katlarsa, geçerli sayılır. Rakip saate basmadan küp çekmek, zarları almak, zarları atmak gibi hareketlerde bulunan oyuncular direktör tarafından uyarılır. Bu hareketler devam ederse ve direktör gerek görürse bu oyuncular turnuvadan ihraç edilebilirler.

G) Dizilişte Hata

Eğer dizilişte bir hata varsa, oyuncuların bu durumu 5. hamleye kadar belirtmesi halinde düzeltilir. 5. hamleye kadar düzeltilmeyen diziliş oyun sonuna kadar geçerli sayılır. Eksik pulla oyuna başlayan oyuncu pul toplamış sayılmaz; mars veya katmerli mars olabilir.

H) Rakibin Hamlesi Sırasında Yapılan Hareketler

Bir oyuncu hamle sırası rakipteyken, rakibinin dikkatini dağıtıcı veya rahatsız edici bir harekette bulunamaz, ses çıkaramaz, elini oyun alanına sokamaz. Oyuncu, dikkatini dağıtan her türlü konuda rahatsızlığını direktöre belirtmelidir.

I) Zarların Oyun Alanının Dışına Çıkması

Zarların oyun alanının dışına çıkması durumunda rakibinizin derhal saati bekleme konumuna alarak sizin zarları almanız için beklemesi gerekir. Geçersiz zar atışlarında da aynı uygulamanın yapılması sportmence bir davranış olacaktır.

6- SKORUN BELİRLENMESİ, MAÇ SONU VE SONUCUN BİLDİRİLMESİ

Her oyuncu her oyun sonunda maçın skorunu skorboarda yazmalıdır. Sayı alan bir oyuncu sayısını yazmayı unutursa direktör, direktör olmadığında seyirciler bu konuda oyuncuyu uyarabilir. Anlaşmazlık halinde, direktör durumu değerlendirirken skoru yazmayan taraf dezavantajlı konumda olacaktır.

Maçın sonucu maçı kazanan oyuncu tarafından, maçın bitmesinin hemen ardından sorumlu görevliye bildirilir. Sonucun doğru olarak iletilmesi galip tarafın sorumluluğundadır.

7-  TURNUVA SONUCU DERECELENDİRME

Turnuvayı ilk sırada bitiren oyuncu ödül almaya hak kazanacaktır.

26.04.2024
AV. ELİF TURNACI ÇAVUŞ

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.