BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 10.12.2020| Okunma Sayısı: 972

BASIN AÇIKLAMASI

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin kabul edilişinin 72.yıldönümünü buruk bir biçimde kutluyoruz. 

Son bir yılda yine insanın en temel hakkının savaşlar ve terör nedeniyle ihlal edildiğini, milyonlarca insanın ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını, kadına ve çocuklara karşı işlenen suçların arttığını ve bunlarla etkin bir mücadele yapılmadığını, adalet, eğitim ve sağlık alanında yeterlilik ve eşitlik bulunmadığını, düşünce özgürlüğünün tam anlamıyla yaşanamadığını gördük.  

Baro Başkanlarının meslek örgütlerini korumak adına Ankara’ya yürümeye çalışırken yaşadıkları hafızalarımızdan silinmedi...

İnsan hakları ihlalleri öylesine yaygınlaştı ki, bunları tek tek saymak bile artık mümkün değil. 

Oysa insan haklarının yalnızca metinlerde kalmasını değil, yaşamın vazgeçilmezleri olmasını sağlamak devletin en önemli işlevidir.

Barolar, Avukatlık Kanunu’nun 95. maddesine göre, “Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak” ile görevlidir. 

Bu nedenle Yalova Barosu olarak, insan haklarının en önemli güvencesinin, Anayasamızda belirtilen “demokratik, laik, sosyal hukuk devleti” olduğunu; devletin anayasal niteliklerinden geri adım atmadan, öncelikle yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünün sağlanması gerektiğini bir kez daha yineliyoruz. 

İnsanın insan olduğu için sahip olduğu haklara hiç bir kısıtlama getirilmeyen bir dünya özlemi ile 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyoruz.

19.04.2024
AV. ELİF TURNACI ÇAVUŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.