CMK UYGULAMALARINDA SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Tarih: 18.07.2019| Okunma Sayısı: 1444

Türkiye Barolar Birliği CMK Komisyonu tarafından Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Uygulamada Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu çalışmaya baromuzu temsilen Av. Aynur TEPE katılmıştır.

Toplantıya, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Başkan Yardımcıları Av. Ünsal Toker ve Av. Hüseyin Özbek, Genel Sekreter Av. Sabiha Tekin, Yönetim Kurulu üyeleri Av. Asude Şenol, Av. Ali Elibol, Av. Ahmet Şakir Uzun, Av. Gültekin Uzunalioğlu ve CMK’dan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Filiz Saraç katıldı.

Baroları temsilen CMK temsilcisi avukatların katıldığı toplantının açılışında konuşan Av. Filiz Saraç, sözlerine, İstanbul’da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Av. Hüseyin Yama’yı anarak başladı. Saraç, “Savunma kurumu olarak tüm haklarda savunucu ve teminat olan bir mesleğin mensuplarıyız. Öylesine bir görevi ifa ediyoruz ki, kimi zaman bu hakların savunulmasında kendi temel hakkımız olan yaşam hakkımızın ihlaliyle karşı karşıya bile gelebiliyoruz. Dün bunun acı bir örneğini yaşadık. Alçak bir saldırı sonucu meslektaşımız Av. Hüseyin Yama hayatını kaybetti. O nedenle sözlerime meslek şehidimize Allah’tan rahmet, tüm meslek camiamıza ve ailesine başsağlığı dileyerek başlıyorum” ifadelerini kullandı.

2017 Mayıs ayında Türkiye Barolar Birliği nezdinde CMK Komisyonu’nu oluşturduklarını ve bu oluşumda 7 coğrafi bölgenin temsilinin esas alındığını söyleyen Saraç şöyle devam etti:

“Aralık 2017 tarihinde her bir komisyon üyemizin koordinesinde kendi bölgelerinde toplantılar organize ettik. CMK sorumlusu yönetim kurulu üyelerinin ve konularında vakıf CMK temsilcilerinin katıldığı bu toplantılar sonucunda da raporlar oluşturduk. Ortaya çıkan sorunları başlıklar halinde topladık. Bunlar; adil yargılanma hakkı, CMK ücretlendirmesi, eğitim, vergi ve uygulamada birlik şeklindeydi. Bu çalışmaları sunulan program dahilinde yürütmeye çalıştık. Ancak toplantılar sonrasında pek çok il baromuzun tekrar genel kurulları yapıldı. Genel kurullar neticesinde de yeni görevlendirmeler oldu. Bu nedenle hem yeni arkadaşlarımızı tanımak hem de geçen süreçte CMK’ya ilişkin değerlendirmelerde bulunmak, farklı uygulamalar olan adliyelerle ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak, Türkiye Barolar Birliği nezdinde yapılmasında fayda bulunan ortak konular ve sorunlarla ilgili çalışmalarda siz meslektaşlarımızın aktif katılımını sağlamak için bu toplantıyı yapıyoruz.”

Daha sonra kürsüye gelen TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu da konuşmasına, “Hüseyin Yama kardeşimizin sabaha karşı 05.00’te kalbi durdu. Kaybettik. Allah rahmet eylesin” sözleriyle başladı.

Her savcının, her mahkeme ve her kolluk görevlisinin farklı bir CMK uygulamasını benimsemesinin, bizatihi suç soruşturması ve kovuşturmasının kamu düzenini ihlali demek olduğunu kaydeden Feyzioğlu, “Bugün Ceza Muhakemesi Kanunu’nu uygulayacağız. Bu kanun tek. Ancak kaç tane savcı, kaç tane mahkeme varsa o kadar CMK uygulaması var. Dolayısıyla en çok karşılaştığımız sorun bu. Biz, karşımızdaki uygulamacı sayısı kadar CMK ile karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.

“Demek ki bizim daha hukuk fakültesinden itibaren Ceza Muhakemesinin bir şekil hukuku değil, özgürlükler hukuku olduğunu mutlaka kafamıza kazımamız gerekiyor” diyen Feyzioğlu, TBB CMK Komisyonu’nun faaliyetlerini desteklediğini ve daha da artması gerektiğini belirtti. Avukat Filiz Saraç nezdinde tüm komisyona faydalı çalışmaları için teşekkür eden Feyzioğlu şöyle devam etti:

“Barolarımızın bizden talepleri var. Bizim barolarımızdan taleplerimiz var. Meslektaşlarımızın barolarımızdan ve bizden talepleri var. İşte bu taleplerin burada hem sahada mücadele eden sizler, hem ilgili yönetim kurulu üyelerimiz hem de bizlerle birlikte özellikle yuvarlak masa toplantılarında rapora geçirilmesini son derece önemsiyorum.

Meselelerin çözümü aslında onları mesele yapmadan başlar. Mesele yapılmaması için de iletişim becerilerimizin gelişmesi gerekir. Hakim ve savcılarımızın ve kolluk personelinin iletişim becerilerinin gelişmesi için elbette ilgili birimlerin üstlerine düşeni yapması konusunda biz teşvik etmeye devam ediyoruz.

Toplantının sonuçlarını heyecanla bekliyoruz. Çıkan sonuçlar üzerine baroların ve Türkiye Barolar Birliği’nin neler yaptığının değerlendirileceği yani hesap vereceğimiz bir toplantının daha düzenlenmesini rica ediyorum.”

Toplantının devamında baro temsilcisi avukatlar görüşlerini sundu. Öğleden sonraki bölüm de yuvarlak masa çalışması olarak devam etti.

29.03.2024
AV. ELİF TURNACI ÇAVUŞ

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.