25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ

KADINA YÖNELİK ŞİDDET
ÜSTÜ KAPATILDIKÇA  ; ARTAN ,
YOK SAYILDIKÇA ; TOPLUMA YAYILAN BİR SORUNDUR…

 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu  1999 yılında, 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan etmiştir. 

6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna göre ; Şiddet: Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranıştır. 

Ne yazık ki günümüzde şiddet vakaları toplumumuzun en önemli sorunu haline gelmiştir.  
Şiddet zemini ortadan kaldırılmadan sadece siyasi söylemler ve hukuki önlemlerle bir sonuç alınamayacağı ,  yaşanılan acı tecrübelerle görülmüştür.  Şiddetle mücadele için bir an önce gerçekçi adımlar atılmalıdır. 

-Kadına yönelik şiddetin artış göstermesinin sebepleri araştırılmalı , ulusal strateji planı acil olarak geliştirilmelidir. 

-Cinsiyete dayalı söylemlere göz yumulmamalı, öncelikle toplumsal farkındalık yaratılarak toplumun bakış açısı değiştirilmeli, toplumsal cinsiyet eşitliğinin oluşabilmesi için zihniyet değişikliği sağlanmalıdır.

-Kurumlara yönelik eylem planı oluşturularak şiddetle mücadele gerçek anlamında başlatılmalıdır. 

          -Kadınların iş hayatına katılımının arttırılması için pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır.

Şiddetle mücadele konusunda atılacak adımlarda baroların ve kadın sorunları konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarının deneyimleri ve görüşleri dikkate alınmalıdır . 

-Şiddet mağduru kadınlar ve çocukları devlet tarafından korunmalı, sığınma evleri arttırılmalı , şiddet uygulayanların  ve mağdurların  rehabilitesi sağlanmalıdır. 

Şiddet mağdurun değil toplumun sorunudur. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününde bir kez daha ;  

Kadına yönelik şiddetin üstü kapatıldıkça  artacağını ,yok sayıldıkça tüm toplumu 
etkileyeceğini hatırlatıyor, bir an önce gerçekçi adımlar atılmasını istiyoruz.  


ŞİDDETİN KARŞISINDA 
   MAĞDURLARIN YANINDAYIZ. 
YALOVA BAROSU BAŞKANLIĞI