HUKUK DEVRİMİNİN VE LAİK HUKUKUN SEMBOLÜ OLAN TÜRK MEDENİ KANUNU'NUN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNİN 95. YILINI KUTLUYORUZ
Tarih: 4.10.2021| Okunma Sayısı: 668

HUKUK DEVRİMİNİN VE LAİK HUKUKUN SEMBOLÜ OLAN TÜRK MEDENİ KANUNU’NUN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNİN 95. YILINI KUTLUYORUZ.

 

17 Şubat 1926 tarihinde TBMM’de kabul edilerek, 4 Ekim 1926’da yürürlüğe giren ve Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş dünyada yerini almasını sağlayan Türk Medeni Kanunu’nun 95. Yılını kutluyoruz.
Bağımsızlık savaşımızın ve Cumhuriyet Devrimlerimizin çok önemli bir yansıması olan Türk Medeni Kanunu özellikle kadın haklarının güvencesi olmuştur.
Kadınlar; evlenme, boşanma, malvarlığı, miras gibi özel yaşamlarına ilişkin haklar bakımından erkeklerle eşit yurttaş konuma gelmiş, tek eşliliğin ve resmi nikâhın kabulü, hâkim kararıyla boşanma, evlilik yaşı, erkeklerle eşit miras payı gibi düzenlemeler sonucunda kadınlar, eşit ve özgür birey olma konusunda çok önemli kazanımlar elde etmişlerdir.
Yine Türk Medeni Kanunu'nun kabulünün doğal sonucu olarak kadınlara; 1930'da belediye seçimlerine katılma, 1933'te muhtarlık seçimlerine katılma, 1934'te milletvekili seçme ve seçilme hakkının tanınması gibi siyasal alanda da haklar tanınmıştır.
Ülkemiz açısından en büyük hukuk devrimi olan Medeni Kanun ve beraberinde getirdiği hukuk sistemi ve bu sistemin çerçevesini çizdiği toplumsal düzen, bazı çevrelerce maalesef ilk günden bugüne değin özümsenemediği gibi, itibarsızlaştırmaya çalışılmıştır.

Günümüzde; Medeni Kanun’un kabulüyle elde edilen kadın kazanımlarını yok sayan söylem ve yasal değişiklikleri endişeyle ve dikkatle takip etmekteyiz. Anayasamızda yer alan Laiklik ilkesini göz ardı eden gelişmeler, en çok kadınların mağdur olmasına yol açmaktadır. Kadını eşit ve özgür bir birey-yurttaş olmaktan uzaklaştıracak söylem, uygulamalar ve yasal düzenlemelerden geri durulması Anayasal bir zorunluluktur.
Bugünlerin ancak laiklik, eşitlik ve adaletle şekillenen bilimin esas alındığı eğitimle, yönetimle ve zihniyetle aşılacağı muhakkaktır. Yalova Barosu olarak kadının, insan haklarının korunması yolunda yürüme azminde olduğumuzu, siyasi iktidarlar ve gerici kesimlerden gelecek her türlü saldırıya karşı laikliği, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve yaşam hakkını savunmaya devam edeceğimizi tüm kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

YALOVA BAROSU BAŞKANLIĞI

29.03.2024
AV. ELİF TURNACI ÇAVUŞ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.