5 NİSAN 2011 AVUKAT GÜNÜ MESAJI

Ülkemizde 1958 yılından bu yana 5 Nisan Avukatlar Günü olarak kutlanmaktadır. Meslek sorunlarımızın her geçen gün çoğalarak arttığı, mesleki kazanımların zamanla törpülendiği, savunmanın gittikçe güçsüzleştirildiği bir ortamda avukatlar gününü kutluyoruz.

Demokrasinin temeli hukuk devletidir. Hukuk devletinin temeli bağımsız yargı, bağımsız yargının da olmazsa olmaz koşulu savunmadır. Demokrasinin, hukuk devletinin, bağımsız yargının varlığı ancak avukatların etkinliğinin artmasıyla olur.

Adil yargılamanın sağlanması için sadece bilgili, yetenekli, güvenilir hâkimler kadar hukukun üstünlüğüne inanmış, bilgili, dürüst ve cesur avukatlara da ihtiyaç vardır. Bu sebeple meslek sorunlarımızın giderek arttığı, Baroların ürettiği çözüm yollarının kabul göremediği bir ortamda hukuk devletinden bahsetmek mümkün değildir. Barolar ve Türkiye Barolar birliği sorunların çözümü için önerilerini yıllardır her ortamda yazılı ve sözlü olarak dile getirmişlerdir. Avukatlık Kanununun 76 ve 107/17. maddeleri ile Barolar ve Türkiye Barolar Birliğine “ Kanunların memleket ihtiyaçlarına uygun olarak gelişmesi ve yürütülmesi yolunda dileklerde , yayınlarda bulunmak , gerekirse ön tasarılar hazırlamak”, “Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak , bu kavramlara işlerlik kazandırmak “ görevleri verilmiştir.

Avukatlık mesleği önceleri savunma mesleği olarak görülmüş,zaman içerisinde bu bakış açısı değişerek Avukatlık hak arama mesleği olarak görülmeye başlanmıştır. Adil yargılanma hakkı ve bu hak ile doğru orantılı gelişen diğer evrensel hukuk ilkeleri sayesinde de Avukatın bağımsızlığı hususunda tartışılmaya başlanmış ve kanunda yerini bulmuştur. Avukat savunma dokunulmazlığı ile görevini yaparken devlete karşıda bağımsızdır. Avukatlığın önemi ve özelliği nedeni ile bu mesleğe girişin kimi koşul ve kayıtlamalara bağlı kılınması, hukuk devletinin ve adil yargılanma hakkının gereğidir.

Bu düşünceler ile tüm hakim ve savcılarımıza , gecesini gündüzüne katarak fedakarca çalışan yargı mensuplarına, Baromuza bağlı olarak çalışan tüm avukatlarımıza ve tüm meslektaşlarımıza sağlık ve başarı dolu hayat diliyor, Avukatlar gününü kutluyorum.

Yalova Barosu Yönetim Kurulu

Adına