8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Emeğin Günüdür.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadın haklarının kazanılmasında nereden başlandığını ve nerelere, nasıl gelindiğinin anlaşılması için özel bir gün.Bu gün tarlalarda,fabrikalarda ve diğer çalışma ortamlarında kadın işçi kadın oldukları için sömürülen,psikolojik ve fiziksel şiddet gören kadınlarımızın,emeğin, alın terinin günüdür.Ancak unutulmamalıdır ki; yılın her gününde bu günkü duygu ve düşüncelerde olunmaz ise bu günün hiçbir önemi kalmayacaktır.

Anayasamızın 10. maddesi “Herkesin kanun önünde eşitliğinden ”bahsetmektedir. Ancak Anayasada “eşitlikten” bahsedilmesi uygulamanın da bu yönde olduğu anlamına gelmemektedir. Kanunların eşitliği nasıl tanımladıkları da çok önemlidir.Sorulması gereken soru; herkesin anayasa ile kanunla verilmiş hakları eşit biçimde kullanıp kullanamamasıdır.Anayasada ve kanunlarda ne kadar yazılırsa yazılsın bir takım pozitif tedbirlerin uygulanmasını sağlayamıyorsak yazılanların önemi de ortadan kalkmaktadır. Şu anda Türkiye'de karar mekanizmalarında maalesef kadınlar bulunmamaktadır. Ülkemizde kadın vali yok, 10 tane kadın vali yardımcısı,14 kaymakam var. 81 ilin sadece 70’inde kadın sığınma evi mevcut ve sığınma evlerinin önemli bölümünün kapasiteleri ise yetersiz. Siyasal yaşamda da yer alan kadınlarımızın oranının yetersiz olduğu açıktır.Ulu önder Atatürk’ün savaş şartlarında dahi kadınlara verdiği önemi günümüzde gösteremeyişimiz üzüntü ve kaygı vericidir.Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki kadın milletvekili oranı ile günümüzü karşılaştırdığımızda çağdaş demokrasi anlayışından uzak olduğumuz görülmektedir. Bu sebeple her alanda olduğu gibi siyasal platformda da kadınlarımıza çok daha fazla önem vermemiz gerekmektedir.Tüm siyasal partilerin kadın adaylar konusunda hassas davranmadığı ortadadır.Ülkemizde bugün hala bir çok kadının hayatını Anayasa , Medeni Kanun şekillendirmemektedir. Toplumumuzun büyük bir kısmında ise kadının sosyal hayattaki olumsuz durumunu değiştirme talepleri ve kararlılığı güçlü bir biçimde hissedilmektedir.

Kadınlara yönelik şiddet ülkemizin gündemindeki yerini korumaktadır. Kadınlara yönelik şiddetin en acımasız şekli “töre cinayeti” olarak tanımlanan kadına yönelik cinayetlerdir. Kadınlara yönelik şiddetin halan artarak devam ediyor olması bir an önce gerekli önlemlerin alınmasını gerekli hale getirmiştir. Sorunun çözümü için kamu kurum ve kuruluşları,sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşmektedir, Şiddetle mücadele eden kadın örgütlerinin yaptığı araştırmalarda Türkiye'de kadınların yüzde 39'unun fiziksel şiddet gördüğünü,kadınların yüzde 95’inin ise gördüğü şiddeti kimseyle paylaşamadığını ortaya koymaktadır. Şiddet gören kadınların korunması devletin sorumluluğundadır.Özellikle son yıllarda bu alandaki gelişmelerin varlığı bizleri umutlandırsa da yeterli olmadığı açıktır. Kanunlarımızda yer alan diğer tedbirlerin yanında Başbakanlığın 2006/17 sayılı Çocuk ve Kadınlara Yönelik Şiddet Hareketleriyle Töre ve Namus Cinayetlerinin Önlenmesi İçin Alınacak Tedbirler genelgesinin uygulamasında kamu kurum ve kuruluşlarına çok önemli görevler düşmesine rağmen çok önemli aksaklıklar bulunduğu açıktır.Bu genelgenin eksiksiz uygulanmasını Yalova Barosu olarak talep ediyoruz.Zira kadına karşı şiddetle etkili mücadele ancak devlet kurumlarının ve hükümetlerin kararlılığı, kaynak aktarımı ile başta kadın örgütlerinin mücadelesi olmak üzere diğer sivil toplum örgütlerinin mücadelesi ile mümkün olacaktır.

Cumhuriyetimizin teminatlarından olan kadınlarımızın iş hayatı,sosyal hayat ve siyasetin içinde olması modern Türkiye'nin simgesi olduğu unutulmamalıdır

Yukarıda belirtilen hukuki konularda ve gerekse kadın hakları, boşanma, velayet, tazminat, nafaka gibi konularda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek üzere Yalova merkezinde bulunan Baro Hizmet binasında 8 Mart 2011 Salı günü saat: 14:00-17:00 arasında Adli Yardım Komisyonu ile Kadın Hakları Komisyonu üyesi meslektaşlarımız Adli Yardım yönetmeliği gereği ihtiyaç sahibi kadınlarımıza hukuki yardımda bulunacaklardır. Bu konularda hukuki yardım talebi olan ihtiyaç sahibi kadınlarımızı bekliyoruz. Ayrıca Türk Aile Hukuku Başkanı , Medeni Hukuk Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükran ŞIPKA’nın katılacağı “ Boşanma Sebepleri, Sonuçları ve Mal Rejimi” konularında 11 Mart 2011 Cuma günü saat :13:00-16:00 arasında Yalova Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda düzenlediğimiz panele tüm halkımız davetlidir.