5 Nisan Dünya Çevre Günü 2014

BASINA VE KAMUOYUNA

1972 yılında, Birleşmiş Milletler Stockholm  Çevre Konferansı'nın toplandığı gün olan 5 Haziran günü "Dünya Çevre Günü" olarak kutlanmaktadır.

Stockholm Konferansı’nda kabul edilen Bildiri’nin ilk maddesinde “İnsan, onurlu ve iyi bir yaşam sürmeye olanak veren, nitelikli bir çevrede, özgürlük, eşitlik ve yeterli yaşam koşulları temel hakkına sahiptir” ilkesi yer almıştır.

Günümüzde çevre sorunları bilim insanları  arasında yapılan tartışmalar olmaktan çıkmış günlük hayatı, toplumsal hayatı doğrudan etkileyen bir noktaya gelmiştir.Örneğin sanayileşme sonrası aşırı karbon salınımı nedeniyle ortaya çıkan küresel ısınma  kuraklık ve sel felaketleri olarak gündelik hayatımızda etkilerini göstermeye başlamıştır.
Tokyo’da 38.kez toplanan Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’nin ardından yayınlanan  dünyada konuyla ilgili yayınlanan en kapsamlı araştırma olan raporda  iklim değişikliğinin  şimdiye kadar doğal sistemler üzerinde etkili olduğu, bundan sonra insanlar üzerinde de kriz etkisi görüleceği belirtilmiştir.Rapora göre kısa sürede kalıcı önlemler alınmaması durumunda kıyı şeritlerinin sular altında kalması, küresel ısınma, kuraklık ve aşırı yağışlar sebebiyle kıtlık, iç bölgelerdeki sellerle şehirlerin zarar görmesi, şiddetli fırtına gibi olağanüstü hava koşulları dolayısıyla elektrik ve çeşme suyu gibi kanıksanmış hizmetlerin aksaması gibi sıkıntılar Dünya’yı bekleyen tehlikelerden sadece birkaçıdır.

Artan sıcaklıklar dolayısıyla yaşanacak zorluklar, insanların toplu olarak göç etmelerine sebep olabilecek ve doğadaki bazı canlı türlerini yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakacaktır.

İnsanın doğanın bir parçası olduğu ve doğayı yok ederek insanın da var olamayacağının bilincinde olarak enerji, imar ,kentleşme ,maden,sanayi , tarım , orman ve su  politikalarının acilen gözden geçirilmeli ,kalkınma adı altında ekolojik yıkım politikalarına son verilmelidir. Doğasını, yaşam alanını korumak için mücadele eden  bireylerin ,toplulukların sesine kulak verilmeli meşru ve haklı talepler şiddetle bastırılmaya çalışılmamalı, devletin kolluk kuvvetleri sermayeyi korumanın halka zulüm yapmanın aracı haline getirilmemeidir.Bütün canlıların ortak varlığı olan çevre sözde değil gerçekten , sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmalıdır.

Yalova Barosu Başkanlığı