29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (2013)

Yalova Barosu

Güçlü ve zalim emperyalist devletlere ve kuklalarına karşı onurlu bir bağımsızlık uğruna, yıllar süren bir mücadele veren Anadolu insanının en büyük dayanağı, köklerindeki azim, çalışkanlık ve zor günlerde bir bütün olmak yeteneğiydi. Bu sebeple sona eren her Türk Devleti'nden hemen sonra başka bir bağımsız Türk devleti meydana çıkmıştır. Ancak Anadolu insanının son büyük mucizesi Türkiye Cumhuriyeti'dir. Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinde ise demokrasi ve cumhuriyet bulunmaktadır. Genç Türkiye Cumhuriyeti ile çağdaş bir ülke olma yolunda laik, demokratik Cumhuriyet rejimi ile kat ettiğimiz mesafe küçümsenecek gibi değildir. Her ne kadar önemli eksiklikler bulunsa da gerek demokrasimiz, gerek cumhuriyetimiz her geçen gün hakettiği yere yaklaşmaktadır.
   Dünya'da hiç bir örneği yoktur ki; bağımsızlık savaşı Cumhur'un desteği ve bir meclis çatısı altında yapılsın. Türk devrimi incelendiğinde görülecektir ki; Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki meclis, belki de hiç olmadığı kadar demokratik biçimde Cumhur'un yani halkın bizzat içinde bulunduğu yönetim ile emperyalist güçleri saf dışı bırakmıştır.
Daha önce defalarca açıkladığımız gibi Cumhuriyet ve demokrasi, Türk Milleti için vazgeçilmez bir değerdir. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin sembolü ise Türk Bayrağı'dır. Bayrağımızı her türlü istismardan kollamalıyız. Hiçbir siyasi organ- izasyon Türk Bayrağı'nın üzerinde değildir. Türk Bayrağı, milleti ve vatanı temsil eder. Bu sebeple bayrağımız ve cumhuriyet üzerinden siyaset yapılması Yalova Barosu'nun hiç bir dönemde onaylamadığı bir anlayıştır.
   Yalova'da Cumhuriyet adına yapılacak olan yürüyüşlerde Yalova Barosu yönetiminin onayı alınmadan basın aracılığıyla Baromuzun isminin anılması hoş olmamıştır. Bayrak ve Cumhuriyet, birleştirici kavramlar olmasına rağmen ayrıştırıcı olarak kullanılmasını anlamak da mümkün değildir.
Tam bağımsız, tam demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinde yaşamak temennisiyle Cumhuriyetimizin 90 yılını kutluyorum.

AV.CEVDET BEKLER
YALOVA BAROSU BAŞKANI