Çağlayan Adliyesinde Meslektaşlarımıza Uygulanan Şiddeti Kınıyoruz

İstanbul'da yapılan Taksim Gezi Parkı eylemine ilişkin polis müdahalesi ile ilgili olarak İstanbul Çağlayan Adliyesinde basın açıklaması yapmak isteyen meslektaşlarımız, emniyet görevlilerinin şiddetli müdahalesine maruz kalmıştır. Bir kısmı çok ciddi şekilde yaralanan birçok avukat üzerlerinde avukatlık cüppesi olduğu halde gözaltına alınmıştır.Dün akşam itibari ile aldığımız bilgiye göre kimlik tespitleri yapılan meslektaşlarımız serbest bırakılmıştır.
   Avukatlar tarafından savunma ve hak arama mesleği olan avukatlığın icra edildiği hakların savunulduğu, adaletin gerçekleşmesi için görev yaptıkları adliyede meslektaşlarımıza yapılan muameleyi kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz.
Avukata yapılan şiddet doğrudan doğruya savunmaya yöneliktir. Savunmaya yapılan şiddeti halkın hak arama özgürlüğüne yapıldığını kabul ediyoruz.
   Avukatların insan haklarını, hukukun üstünlüğünü ve adaleti yalnızca duruşmalarda, adliyede değil bulundukları her ortamda savunmaları kanun gereği olduğu gibi vicdani ve ahlaki sorumluluktur.
   Kanun egemenliği " herkesin istediğini her yerde yapabileceği anlamına gelmemektedir." Dolayısıyla gerek Hakim- Savcılar ve gerekse emniyet görevlileri görevlerini yaparken hukuk kurallarına uygun hareket etmek zorundadırlar. Yalova Barosu ülkemizde ki her kesimi hukuka saygılı olmaya ve hukuk kurallarını uygulamaya davet ediyor.
   Türkiye Cumhuriyeti bir polis devleti değildir.
   Polis toplumun huzurunu sağlamakla görevlidir. Siyasal iktidar sahiplerinin her dönemde olduğu gibi bu dönemde de polisi şiddetin sembolü yapmasını kabul etmiyoruz. Polis ile şiddetin özleştirilmesi polise yapılan bir haksızlıktır. Polis ile gerek avukatları ve gerekse toplumu karşı karşıya getirmeye ve halkın polisimize olan güvenini sarsmaya kimsenin hakkı yoktur
   Ancak Çağlayan Adliyesinde ki olaylarda avukatların gözaltına alınma şartları oluşmamıştır. Avukatı gözaltına almanın yasal koşulları açıktır. Açıkça keyfi uygulama yapılmıştır. Avukata uygulanan şiddet adalete yapılmıştır. Adalete yapılan şiddet ise halka yapılmıştır.
   Kaba kuvvet ve uygulanan hukuksuz güç hiçbir zaman avukatları susturamayacaktır.
   Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Fevzioğlu'nun da belirttiği gibi " Hâkim ve savcılar, avukatlarla meslektaş olduklarını kabul ettikleri gün; kendileri için küçük insanlık için büyük bir adım atmış olacaklardır."
Unutmayalım; Hak, özgürlük ve onur mücadelesi veren avukatlar yoksa adalet de yoktur.

YALOVA BAROSU YÖNETİM KURULU

Fotoğrafları Görüntülemek İçin Tıklayınız...