5 Nisan 2013 Basın Açıklaması

Değerli meslektaşlarım ve değerli basın mensubu arkadaşlar;

Ülkemizde meslek sorunlarımızın her geçen gün çoğalarak arttığı, mesleki kazanımların zamanla törpülendiği, savunmanın gittikçe güçsüzleştirildiği bir ortamda 5 Nisan Avukatlar Günü kutluyoruz.

Her ortamda sık sık vurguladığımız gibi demokrasinin temeli olan hukuk devletinin varlık sebebi bağımsız yargıdır.Bağımsız yargının ise olmazsa olmaz koşulu bağımsız savunmadır. Ülkemizde demokrasinin, hukuk devletinin, bağımsız yargının dolayısıyla sosyal barışın sağlanmasının güvencelerinden biri de avukatlık mesleğidir.Bu sebeple avukatların etkinliğinin artması aynı zamanda demokrasinin gereğidir.

Hukuk Devletinin temeli olan yargının bağımsız ve tarafsız olduğu, savunmanın da yargı üçleminin en önemli ayağını oluşturduğu bilinmektedir. Bu ilkeler başta Anayasa olmak üzere tüm kanunlarda da yerini alır. Ne var ki; tüm tarih boyunca siyasi iktidarlar gerek ülkemizde ve gerekse dünyada bu kavramların hayata geçmesini hiçbir zaman istememişlerdir.Sürekli olarak kendilerine bağlı bir yargı oluşturma gayreti içinde olmuşlardır.

Avukatlar ve Barolar,her zaman hukuk devleti kavramından uzak her türlü faaliyetin karşısında olmuşlardır ve olmaya devam edeceklerdir.Barolar ve Avukatlar tarafsız ve bağımsız yargı oluşması için çaba sarfederken diğer yanda da özgür ve bağımsız savunma olmadan gerçek adaletin sağlanamayacağını dile getirmişlerdir. Özellikle son zamanlarda artan yoğunlukta mesleğimize karşı gerek yargı içinden, gerekse yargı dışından yapılan haksız ve hukuksuz uygulamalara mücadelemiz her zamankinden daha fazla önem kazanmaktadır.

Ülkemiz hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşamaktadır. Bu değişim ve dönüşümün Anayasamızın başlangıç bölümünde yer alan ilk üç maddeye ,ülkemizin temel değerlerine Cumhuriyete, demokrasiye, hukuk devletine uygun olması gerekmektedir.

Yine son zamanlarda Avukatlara yönelik hukuka aykırı gözaltı ve tutuklamalar ve savunmanın engellenmesi, savunmanın yapılamaz hale gelmesi biz hukukçuları kaygılandırmaktadır.Suç ve suçlu ile mücadele bir ülkenin geleceği için vazgeçilmez bir kuraldır.Ancak biz avukatların,baroların talebi yapılan her işlemin hukuka uygun yapılmasıdır.Hukuka aykırı yapılan her işlem,her gözaltı,her tutuklama toplumda maalesef yargıya güvenin azalmasına yol açmaktadır.Unutmayalım ki ; yargıya güvenin zaafa uğraması demokrasi'nin zaafa uğramasıdır.

Avukatları ve Baroları hukuk üstünlüğünün sağlanması ve demokrasi mücadelesinden hiçbir güç alıkoymamalıdır.Bu sebeple tüm avukatların, hukukçuların ve baroların bu yönde güç birliği oluşturması gerekmektedir.

dikkatle izlemektedir. Yıllarca ülkemizi kan gölüne çeviren terörün bitmesini ve barış ortamın sağlanmasını bizde istiyoruz.Ancak barış bir tarafın taviz vermesi ile sağlanamaz.Bizim görüşümüze göre taviz vermesi gereken devlet değildir.Silahlı terör ile bir yere varılamayacağı anlayışının artık geçerli olmadığını görmek biz avukatları derin endişelere düşürmektedir.Barış şartır ancak ülkemizin temel değerlerinin,onurunun ve üniter yapının korunmasıda şarttır.

Bu süreçte savunma hakkının temsilcisi olan Avukatların ve Baroların onurlu bir duruş sergilemeleri ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bölünmez bütünlüğüne sahiplenmeleri çok önemlidir.

Bu düşünceler ile tüm siz avukatlarımızın ve tüm meslektaşlarımıza Avukatlar gününü kutluyor.Saygılar sunuyorum.