HSYK ile ilgili açıklama

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun Eskişehir Adliyesinde bir duruşma salonunda yaşanan olayla ilgili yaptığı 19.12.2012 tarihli açıklamanın yargı organları arasında gereksiz gerginliğe yol açabilecek nitelikte olduğu görülmüştür.
   Sorunun ara karar okunurken avukatların ayağa kalkıp kalkmayacakları ile ilgili olduğu anlaşılmıştır. Bilindiği gibi ara kararlar okunurken avukatların ayağa kalkmalarına ilişkin herhangi bir yükümlülük yoktur. Genç bir meslektaşımızın bu konu ile ilgili mahkeme hakiminin kendisine davranışını Baro Başkanı sıfatıyla Eskişehir Baro Başkanı Sayın Av. Ali Rıza ÖZTEKİN'e ilettiğinde sayın başkanda duruşma sonrasında mahkemeye herhangi bir saygısızlıkta bulunmadan dile getirmiştir.Avukatlık Kanunu'nun 97/6 maddesine göre sayın başkanın olaya müdahalesi sayın başkanın görevlerindendir.
   HSYK'nın böyle bir olay hakkında tüm tarafları dinlemeden basın açıklaması yapmasının ve açıklama içerisinde gösterilen örneklerin mevcut olay ile herhangi bir bağının olmamasını ise anlayabilmiş değiliz.
   Yukarıda açıklanan sebeplerle ; mevcut olay nedeniyle gerek Eskişehir Baro Başkanı Sayın Av. Ali Rıza ÖZTEKİN'in ve Eskişehir barosuna kayıtlı tüm meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu bildirir, bağımsız baroların ise demokrasinin ve bağımsız yargının asli ve vazgeçilmez unsurları olduğunu bir kez daha hatırlatmayı görev sayıyoruz.