Dünya İnsan Hakları Günü İle İlgili Basın Açıklaması 10 Aralık 2011

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nca kabulü tarihi olan 10 aralık günü , yüzyıllar boyunca süren bir mücadelenin sonucunda, insanların doğuştan ve eşit bir biçimde sahip oldukları hakları ifade eden uluslararası bir belgenin kabul edilişinin kutlandığı, insanlık tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır.
 Birleşmiş Milletler Kurucu Antlaşması'nda önemli bir yer tutan insan hakları, 10 Aralık 1948 BM Genel Kurulu'nun kabul ettiği Beyanname, ülkemiz tarafından da 6 Nisan 1949'da onaylanmıştır. Bu düzenlemenin, insan haklarının güvence altına alınması, geliştirilmesi, bu konuda tüm dünyada insanların bilgilendirilmesi ve insan hakları bilincinin yaygınlaştırılması açısından anlam ve öneminin dünya kamuoyunca paylaşılması amacıyla, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.
 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, tüm insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olduğunu ilan etmektedir. Buna göre herkes, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal yada başka bir görüş, doğuş, tabiiyet, servet ya da benzeri başka bir statü gibi herhangi bir ayrım gözetilmeksizin bu Beyannamede ileri sürülen tüm hak ve özgürlüklerden eşit bir şekilde yararlanmalıdır.
 Evrensel Beyannamenin ilanından sonraki yıllarda, insan hakları ihlallerinin önlenmesine yönelik uluslararası mekanizmalar oluşturulmuş, bunun sonucunda insanlık suçu işleyenlerin yargılanabileceği uluslararası mahkemeler kurulmuştur .Günümüzde insan haklarının korunması ve geliştirilmesi ülkelerin bir iç sorunu olmaktan çıkmış, tüm insanlığın ortak bir sorunu haline gelmiştir. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi konusundaki sorumluluk öncelikle devletlere ait olmakla birlikte, bu görev medyadan sivil toplum örgütlerine kadar tüm kuruluş ve bireylerin ortak çalışmalarını gerektirmektedir. Ülkemizde ve dünyada insan hakları ile ilgili öncelikle şiddete maruz kalmadan yaşama, adil yargılanma ve her alanda hak eşitliği ile ilgili yapılan ve yapılacak çalışmalar da adalet duygusu ve hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde her birimize sorumluluk yüklenmektedir.
 Bu sorumluluğun farkında olarak insan hak ve özgürlüklerinin herkes için korunup hayata geçirildiği bir dünyada sevgi ve huzurla yaşayabilmek dileğiyle 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününü kutlarım.

YALOVA BAROSU
BAŞKAN YARDIMCISI