Basın Açıklaması
Bilim insanı Bülent Şık’ ı cezalandırmak yurttaşların Anayasa ile güvence altına alınmış olan “sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı“nı ve “çevresel bilgiye erişim hakkı“nı zedeleyecek bir tutumdur.
Sağlık Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi tarafından yürütülen ortak bir proje çerçevesinde Kocaeli ve Antalya ile Ergene Çayı havzasında yer alan Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne illerinde yapılan araştırma sonucunda, 8 milyon insanın yaşadığı bu illerde çevre kirliliğinin gıdalarda ve sularda kanserojen  etkiler yarattığı ve illerde kanserden ölüm vakalarının hayli yaygın olduğu tespit edilmiştir.
Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi olan Doç. Dr. Gıda mühendisi Bülent Şık’ın da içinde bulunduğu bu araştırmanın sonuçlarına göre; Türkiye’de her 13 ölümden birinin nedeni kanser. Araştırma kapsamında bulunan iller itibariyle ise Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’de her  beş ölümden birinin, Kocaeli Dilovası’nda  her üç ölümden birinin, Antalya‘da ise her on ölümden birinin nedeninin  kanser olduğu tespit edilmiştir.
Araştırmanın sonuçlarına göre araştırma kapsamındaki bu illerde insan sağlığına zarar verecek  ölçüde çevre kirliliği olduğu; çeşitli gıdalarda ve içme sularında ağır metallerin ve toksik bileşiklerin kalıntılarının bulunduğu belirlenmiştir.
Ancak, proje kapsamında yer alan illerde yaşayan sekiz milyon kişiyi yakından ilgilendiren söz konusu araştırmanın sonuçlarını gösterir rapor halkın bilgisine sunulmadığı gibi önlem alınması için kamu kurumlarına bile gönderilmemiştir.
Projede yer alan Doç. Dr. Bülent Şık önce, projeden çıkartılmış ardından da üniversiteden ihraç edilmiştir. Ancak Bülent Şık, aradan uzun süre geçmesine rağmen araştırma sonuçlarının açıklanmaması nedeniyle bulguları basın yoluyla halkla paylaşmıştır.
Bu durum üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca düzenlenen iddianame ile  TCK’ nun  258/1, 334/1, 336/1 maddeleri gereğince “Açıklanması yasak olan gizli bilgileri açıklama, temin etme, göreve ilişkin sırrın açıklanması“ ile suçlanmıştır.
Söz konusu araştırma birkaç ili kapsayan lokal bir çalışma olmakla birlikte, plansız ve kontrolsüz şehirleşme/sanayileşme hattında pek çok ilimizin de benzer bir tehdit altında olduğu bilinmektedir. Araştırma kapsamında yer alan Kocaeli ili Dilovası ilçesi Yalova’nın hemen karşısında yer almaktadır. Bölgedeki hakim rüzgârların kuzey rüzgârları olması nedeniyle Dilovası’ndaki yaygın hava kirliliği Yalova’yı da tehdit etmektedir. Bölgemizdeki  kimyasal üretim yapan diğer sanayi kuruluşlarını da göz önüne aldığımızda Yalova’nın da benzer bir tehdit altında olduğu açıktır.
Bu nedenle, Bülent Şık’ın yapmış olduğu araştırma sonucunda elde ettiği bulguları halk ile paylaşmış olması, suç oluşturmak bir yana, bilim insanı onuruna, halkına karşı sorumluluk bilincine uygun olduğu gibi Anayasamızın 56. Maddesinde düzenlenmiş olan “Herkesin sağlıklı ve dengeli  bir çevrede yaşama hakkına sahip olması“ ilkesinin somut ve evrensel bir ifadesidir. Sağlık Bakanlığı bir an önce yaptırdığı araştırmayı kamuoyuyla paylaşmalı ve gerekli önlemleri almalıdır.

Yalova Barosu Çevre Komisyonu

Paylaş |                      Yorum Yaz - Arşiv